Sådan opnår du en vellykket opstart i skole eller børnehave

Den første dag i dagpleje, børnehave eller skole er en stor begivenhed – og det gælder både for forældre og børn. Fra og med dette øjeblik vil børnene komme til af lære rigtig meget, og de bliver mere selvstændige. Indtil nu kan man sige, at de har levet en stor del af deres liv i en tryg, lille boble. Det er her, at grundlaget for deres professionelle fremtid bliver lagt – men der skal også være en masse sjov, skabes venskaber for livet og læres en hel del. Nogle undervisere, lærere og fag kommer til at passe godt med dit barn, som vil elske dem – og andre måske knap så meget. Nogle børn synes, at det er skønt at være selvstændig, mens det for andre kan være en skræmmende oplevelse. I begge tilfælde er dog et kæmpe og spændende skridt at skulle starte i skole eller være adskilt fra sine forældre for første gang. Hvis du gerne vil sikre, at denne oplevelse bliver en succes for alle, så har vi her syv tips med alt fra tilvænningsfasen til navneetiketter, så det bliver en vellykket start til den nye hverdag i børnehave eller skolegang.

1: Tilvæn dit barn et trin ad gangen

Det kan gøres på vej i skole, laves et morgenritual, eller man kan også bare have en samtale om denne store begivenhed. Det er vigtigt, at du forstår, hvor stort et skridt det virkelig er for dit barn. Kort før starten af ​​dagpleje, børnehave eller skole så er dette muligvis alt, I taler om. Og det er også sådan, det bør være! Gå sammen med dit barn hen i skolen. Besøg daginstitutionerne sammen, inden det hele går løs. Føl processen sammen trin for trin, og hav det sjovt, mens I gør det. Det kan fjerne enhver frygt.

2: Opbyg positive forventninger

Positive forventninger er bedre end frygt! Du kan opbygge sådanne forventninger hos dit barn ved at læse bøger med temaer som fx første dag i skole eller første dag i børnehave. Sørg for, at du får fat i positive bøger, som viser, hvor sjovt man kan have det, når man er afsted. Samtidig skal du dog være forsigtig med ikke at skabe urealistiske forventninger, da de hurtigt kan gå hen og blive til skuffelse.

3: Sammen er I stærkest

Har I begge to stadig lidt svært ved at give slip? Sæt dig ned sammen med dit barn, og lav et fotoalbum, som der kan tages med i skolen. Sådan er du og dit barn altid sammen – og I har en hyggelig aktivitet, I kan lave sammen.

4: Navnemærker til børnehave: Du kan træne uafhængighed!

Det er ikke kun alt det nye, som er spændende ved at starte i skole – det er også den nye selvstændighed. Og det er noget, som du ikke kan øve med dit barn på forhånd. Bestil navnemærker til børnehave og skole fra Personlige Etiketter. Sådanne navneetiketter sikrer bl.a. at tingene ikke bliver væk. Barnet kan også allerede øve sig i at genkende sit navn og selv være ansvarlig for både madkasse eller jakke. Selv derhjemme.

5: Dit barn kan tage beslutningen

Mere selvstændighed hører med til at blive stor. Og store børn får også lov til at træffe beslutninger. Det samme gælder dit barn. Men naturligvis kun til en vis grad. Du kan starte med at spørge om små ting, som fx hvad dit barn gerne vil have på af tøj i morgen, eller lade dem beslutte, hvad de skal spise til morgenmad, og hvad I skal lave sammen om næste søndag. Dette træner barnets uafhængighed og forældrenes overgivelse af kontrol.

6: Dit barn må godt fortsætte med at være lille

Ligegyldigt, hvor stort dit barn er blevet, så er de jo stadig et barn. Og det vil de bestemt være lidt endnu. Gør dette klart for dit barn: Tal åbent med dem om, at det også er okay at være bange og bede om hjælp. Nogle gange kan forventningen komme til at fylde så meget, at børnene næsten ikke engang tør være glade. Men det er helt fint at bede mor og far om hjælp og ikke kunne gøre alt på egen hånd endnu.

7: Tag sammen ud og køb sager til skolen

Hvis du vil opbygge positive forventninger og samtidig overlade et par beslutninger til barnet, så kan det være en god idé, at I tager sammen ud og køber ting til skole og daginstitution. Uanset om det er navnelapper til børnehave eller navnemærker til skoletøj, madkasser eller træningsbøger: Det er alt sammen ting, som dit barn har med sig hver dag. Det siger sig selv, at det er en god idé at give med medindflydelse. Ekstra bonus: Hvis dit barn har fået en ny skoletaske, vil de højst sandsynligt gerne vise den frem og glæder sig dobbelt så meget til skolestart.