ETF’ere for begyndere: Alt det du skal vide

Måske har du efterhånden begivet dig rundt på investeringsmarkedet i en lang årrække og ønsker derfor at prøve noget nyt. Har størstedelen af dine tidligere investeringer været aktier, kan EFT’ere være et godt supplement. Uanset om du vil bruge et muligt afkast på iværksætteri eller noget andet, kan ETF’ere hjælpe dig et skridt i den rigtige retning, så længe du gør de rigtige ting, og markedet vender sig til din fordel.

Der er en chance for, at du før er stødt på begrebet ETF’ere, men endnu ikke ved, hvad det præcist er – dette kan hænge sammen med, at investeringsformen indtil videre er mest udbredt blandt udenlandske investorer. Forkortelsen ETF står for ”exchange traded fund”, som er en passiv indeksfond. Som ved alle andre investeringsformer er der både fordele og ulemper forbundet med at investere i ETF’ere.

Historien bag ETF’ere

Man skal helt tilbage til USA og år 1993 for at finde ud af, hvor den første ETF stammer fra. Dette kan også forklare, hvorfor ETF’ere er blevet populært blandt amerikanske investorer. Mange professionelle lægger stor vægt på, hvordan der er gode muligheder for lav risiko forbundet med ETF’ere. Dette er åbenbart ikke nok for de danske investorer, da udviklingen blandt dem endnu ikke er prangende.

Nogle siger også, at investering i ETF’ere kan være mindre risikabelt end at investere i en aktie. Selvom de professionelle investorer påpeger fordelene ved ETF’ere, kan der dog stadigvæk være visse risici forbundet – hvis du går efter de høje afkast, vil der automatisk være mere på spil og en større risiko. Bliv klogere på det her.

Investeringsfond

Da en ETF er en investeringsfond, bliver du altså en del af en pulje med andre investorer. Disse investorer investerer i obligationer, aktier og lignende. En ETF er en passiv fond, som derfor altså følger et indeks. Derfor handler det hele om at ramme indeksgennemsnittet, som er markedets gennemsnit.

Når du investerer gennem ETF’ere, er du forsikret lave omkostninger, da du ikke skal bruge en investeringsrådgiver til at høje øje med dine investeringer – dette ser mange naturligvis også som en stor fordel med ETF’ere.

Kom i gang med det samme

Så snart du har et overblik over de vigtigste ting og ved, hvad og hvordan du indberetter til skat, skal du lave en konto. Har du allerede en konto hos en broker, som tilbyder investering med ETF’ere, er du klar til at gå i gang.