Aktier, CFD’er eller futures – hvad skal du vælge?

Flere og flere danskere investerer i dag i aktier via nettet, og giver på denne måde massevis af danske og internationale selskaber en kapitalindsprøjtning. Det foregår på såkaldte trading-platforme, hvor privatinvestorer med ganske få klik kan købe og sælge aktier samt overvåge og tilpasse deres investeringer.

Det er bestemt positivt, at danskerne har taget online handel med aktier til sig. Desværre begrænser de fleste sig til kun at investere i aktier, og ser ikke nærmere på de alternative muligheder, der også er for at investere på disse platforme.

Her ser vi nærmere på aktier, CFD’er og futures, og klarlægger samtidig, hvornår du bør vælge hvad.

Aktier

Aktier kræver næppe nogen større introduktion. Aktier er det helt oplagte valg, når du skal investere i selskaber på helt traditionel vis – altså købe børsnoterede aktier i håb om kursstigninger og udbyttebetalinger. Her er der primært tale om en ”lang” investering uden gearing – dvs. investeringer, hvor der købes aktier uden belåning.

CFD’er

Et alternativ til aktier er CFD’er. En CFD er ikke en aktie, men derimod en kontrakt, der følger en bestemt akties værd. Handler du en CFD i f.eks. Vestas, er kursen derfor den samme som på aktien. Du kommer dog ikke til at ege en del af virksomheden, når du køber en CFD – netop fordi, at det ikke er en aktie, men en kontrakt.

En CFD giver dog især to åbenlyse fordele. Den ene er, at du kan sælge en CFD uden at eje aktien i forvejen. Dette kaldes for at shorte. Du kan dermed tjene penge på, at den underliggende aktiekurs falder, hvis du sælger CFD i stedet for at købe.

Samtidig giver CFD’er langt bedre mulighed for at geare dine investeringer; altså investere for lånte penge, så du øger mulighed for gevinst og risiko for tab.

Futures

En tredje mulighed er futures. Når du handler futures, sker handlen reelt set ikke med det samme. I stedet indgås der en aftale i form af en kontrakt om, at du kan købe eller sælge x antal aktier i en given virksomhed på en fremtidig dato. Her betales der en præmie for selve futures, og du kan derefter opnå et afkast, hvis kursen på aktien udvikler sig favorabelt set i forhold til den futures-kontrakt, du har indgået.

Er du interesseret i at vide mere om, hvordan du kan investere i aktier, CFD’er og futures? Så besøg Saxo Banks hjemmeside og se mere her. Her kan du både læse om de forskellige typer af investering, og samtidig oprette en investeringskonto, så du kan komme i gang med at investere.