Undgå skadeligt kemi og køb økologisk børnetøj

Pesticider, kunstgødning, giftige farvestoffer og andre kemikalier. Processen fra bomuldsplante til børnetøj kan være lang og smertefuld – især for miljøet. Men hvad sker der egentlig med tøj, der er blevet badet i kemikalier? Eller rettere sagt: hvad sker der med det barn, der ifører sig kemisk behandlet tøj?

 

Selvom kemikalier også anvendes under fremstillingen af økologisk børnetøj, så er mængden langt mindre end ved konventionel tøjproduktion, og både vandforbruget, energiforbruget og udledningen af drivhusgasser mindskes.

 

I forhold til barnets sundhed står det også klart: Alt for mange små børn udvikler allergi, astma og eksem fordi, de bliver udsat for unødvendigt mange kemikalier i omgivelserne.

Heldigvis vokser det danske udbud af økologisk børnetøj sig hele tiden større.

 

Som forældre har vi ret til at kende fordele og ulemper ved de produkter, vores børn kommer i kontakt med. Her kan du læse om, hvilken forskel økologisk børnetøj kan have for dit barn.

 

Derfor skal du købe kemikaliefrie børnejakker

Mængden af kemikalier, der bliver brugt for at producere ikke-økologisk tøj, er chokerende høje. Men hvad er det nu lige, der er så slemt ved kemikalierne?

 

Allerede mens bomulds planterne står på marken, bliver skadedyr og ukrudt bekæmpet med pesticider, og bomulds planterne får kunstgødning, for at de skal gro hurtigere og vokse sig større.

 

Når du køber forårsjakker til børn i miljøvenligt materialer beskytter du altså miljøet mod den ekstreme forurening, som den konventionelle tøjindustri medfører.

 

Men vigtigere endnu: du beskytter også dit barn mod de følger, som restkemikalier i tøjet kan medføre. Her snakker vi bl.a. om allergi, astma og hormonforstyrrelser.

 

5 fornuftige grunde til at gå efter økologisk børnetøj

  • Dit barn slipper for hudirritationer

De skrappe stoffer i ikke-økologisk tøj kan fremprovokere hudirritationer, når barnet har tøjet på.

 

  • Dit barn undgår giftige kemikalier

Der skal over 1 kilo kemikalier til for at producere en almindelig t-shirt på 250 g,  mens at der til en økologisk og miljømærket t-shirt kun er brug for halvt så mange.

Økologisk tøj skal altid vaskes, inden det tages i brug, men man kan hurtigt regne ud, at kemikalierne er vasket ud af tøjet langt hurtigere end, når tøjproduktionen er konventionel.

 

  • Dit barn undgår pesticider

Vidste du, at 15 % af verdens pesticideforbrug kommer fra kultiveringen af konventionelt bomuld? Det er rigtig mange pesticider, som både forurener miljøet og senere kommer i nærkontakt med den person, der bærer tøjet på sin krop. Til gengæld må der ikke anvendes pesticider i produktionen af økologisk tøj.

 

  • Dit barn undgår delvist allergiske reaktioner

Det er sjældent, at ikke-økologisk tøj fremprovokerer allergiske reaktioner på en enkelt dag. Men henover længere tid frigives de overskydende kemikalier i tøjet og bliver optaget af barnets hud, som er i kontakt med tøjet. Resultatet kan være allergiske reaktioner af forskellig slags.

 

  • I støtter en god sag

Der bliver anvendt 91 % mere vand ved produktionen af konventionelt bomuld i forhold til økologisk, 62 % mere energi og udledt 46 % flere drivhusgasser. Det er derfor ikke kun dit barn, der får glæde af at bruge økologisk børnetøj men i den grad også resten af planeten.