Sådan starter du selvstændig virksomhed?
Du har måske fået en fed idé, som du tænker at føre ud i livet, eller du har måske altid gået med en drøm om at være selvstændig. Men er du også klar over, hvordan du starter en selvstændig virksomhed? Der findes nemlig flere forskellige selskabs- og virksomhedsformer, og der findes flere måder at oprette en virksomhed på. Et godt råd er at læse denne her artikel, inden du opretter et firma.
Uanset om du gerne vil have dit eget tømrerfirma eller din egen webshop, så er der nogle ting, du skal være opmærksom på, når du vælger selskabs- eller virksomhedsform. Uanset hvilken virksomhed du gerne vil drive, så skal din virksomhed registreres ved SKAT. Når du skal registrere din virksomhed ved SKAT, skal du tage stilling til hvilken selskabs- eller virksomhedsform, du ønsker. Der findes fordele og ulemper ved de forskellige.
Enkeltmandsvirksomhed:
Til dig som kun har én ejer af virksomheden. Der er ingen bestyrelse eller direktion. Her hæfter du som ejer for alle virksomhedens forpligtelser. Fordelen er, at denne virksomhedsform er meget nem at stifte, og der er ingen krav om, at du skal offentliggøre dit regnskab. Det er gratis at stifte denne type virksomhed. Ulemperne er, at du hæfter personligt for virksomhedens underskud, du kan ikke få nye ejere med ind i virksomheden, og hvis du har et stort overskud, kan du komme til at skulle betale topskat.
Interessentskab (I/S):
Her er der mindst to personer, som stifter virksomheden, og hæfter personligt med egen formue. Der er intet krav til kapitalindskud. I/S minder en smule om et enkeltmandsvirksomhed, bare med flere ejere. Fordelen er, at der ingen omkostninger ved stiftelse af virksomheden er, og der er heller ingen omkostningerne løbende. Fordelen er også, at underskud i et I/S kan fratrækkes jeres personlige indkomst. Ulempen er, at I hæfter personligt ved et I/S.
Aktieselskab (A/S):
Kræver en startkapital på 500.000 kr. Og kan stiftes af flere personer. Et A/S kræver en bestyrelse og en direktion. At stifte et A/S kræver stiftelsesdokumenter og vedtægter. Fordelen er, at ejer(ne) ikke hæfter personligt. Ulemperne er, at et A/S sætter nogle krav omkring drift, og årsregnskabet skal være udarbejdet af en revision.
Anpartsselskab (ApS):
Er den mest benyttede i Danmark. Det kræver 40.000 kr. i startkapital, (2019) og et ApS kan have én eller flere ejer. Fordelen er, at du kun hæfter for det beløb, som er investeret i virksomheden. Du kan selv bestemme, om der skal være en bestyrelse og en direktion. Ulempen er, at regnskabet offentliggøres af Erhvervsstyrelsen. Samtidig skal der ved oprettelse laves stiftelsesdokumenter og vedtægter.
Der er mange, der starter virksomhed, som begår fejl, når de skal lave stiftelsesdokumenter, eller når de skal vælge selskabs- eller virksomhedsform. Det er en fordel at få en advokat, som har forstand på start af virksomhed, med ind i processen. En advokat bistår med alle de juridiske ting, du skal være opmærksom på, samtidig med at du får rådgivning om hvilken selskabs- eller virksomhedsform, som er bedst for netop lige den virksomhed, du vil drive. Udarbejdelse af stiftelsesdokumenter, vedtægter og andre relevante dokumenter, får du gjort helt rigtigt, når du har en advokat med i processen. Der kan være utrolig meget papirarbejde, som skal laves, og der kan være kapital, som skal godkendes. Alt det kan NEMADVOKAT klare for dig, så du kan koncentrere dig om kernen i din forretning. NEMADVOKAT har helt styr på oprettelsen af din virksomhed, og hos NEMADVOKAT er du i trygge hænder, når det kommer til dig og din virksomhed.
Mange oplever problemer i opstartsfasen af start af virksomhed, netop fordi der er regler og lovkrav, som man skal være opmærksom på. Det kan være en hovedpine for mange, som gerne bare vil koncentrere sig om at komme i gang. Den hovedpine kan du undgå ved at kontakte NEMADVOKAT, når du skal starte virksomhed.