Gulvafslibning

Gulvafslibning : Bør du gøre det selv?

Trænger dit gamle, slidte trægulv til at få en kærlig hånd? Du kan sagtens selv gøre det, hvis du har hænderne godt skruet på. Men kan det betale sig? Få svaret herunder. 

Har du trægulv i din bolig, skal det vedligeholdes løbende. Det kræver at du ser til det engang imellem, for at det fremstår flot og sundt. Der er ikke noget som et kedeligt, slidt og ridset trægulv, der får boligen til at fremstår beskidt og mørk. 

 

En gulvafslibning kan være nødvendig, når dit gulv er ridset, hakket og/eller hvis lakken er tyndslidt eller helt slidt af. Hvis du har et ubehandlet gulv, kan en god indikator også være, hvis du hele tiden går og får splinter i fødderne.

Hvilken type trægulve har du? 

Der findes forskellige typer trægulve, og afhængigt af hvilken, slags du har, kan det tåle forskellige antal slibninger. Det er derfor vigtigt, at du finder ud af, hvilken type dit trægulv er, inden du påbegynder en gulvafslibning.
Træsorten er afgørende for hvordan du skal slibe gulvet, der er stor forskel på hvordan du skal slibe de forskellige træsorter for at få det bedste resultat.

De tre mest almindelige typer trægulve i Danmark er laminat, lamel og massivt træ. Laminat kan eksempelvis ikke tåle at blive slebet, men både lamel og massivt træ kan tåle flere slibninger.

Maskiner til gulvafslibning

Når du skal slibe dit gulv, skal du bruge slibemaskiner og værktøj, hvilket du kan leje hos de fleste byggemarkeder. Du bør dog være opmærksom på, at disse maskiner kræver en vis form for håndværksmæssig tække.

Hvis ikke, du har prøvet at slibe et gulv før, kan det være en fordel at få hjælp af nogle professionelle, ellers bør du starte med et mindre areal på dit trægulv, hvor det ikke har den store betydning, hvis det ikke går som håbet. Du skal jo gerne ende med et flot resultat, så det matcher dine forventninger. 

Maskiner og værktøjer du skal bruge: 

  • En valses- eller stor båndslibemaskine
  • Kantsliber og trekantsliber
  • Slibebånd med forskellige kornstørrelser
  • Slibeolie, hvis dit gulv er malet eller lakeret

Forberedelse

En gulvafslibning kræver forberedelse. Inden du kører ud og henter en slibemaskine i dit lokale byggemarked, bør du gøre følgende: 

  • Fjerne møbler fra gulvet.
  • Afdæk møbler og vægophæng.
  • Fjern ledninger og lignende langs gulvet.
  • Dyk søm og drej skruer godt ned i gulvet.  
  • Gør grundigt rent på gulvet.
  • Husk at lukke døre, når du begynder på selve gulvafslibningen. 

Trin for trin: Sådan sliber du dit gulv

Det kan godt larme og støve en del, når først du går i gang med afslibningen. Det kræver også, at du ved hvad du laver og er tålmodig, for at opnå det ønskede resultat. Følg disse trin og undgå kedelige slibespor:

Nr. 1: Start med kanter og hjørner

Afmonter dine paneler og brug kantsliberen til at komme helt ind til væggene. Brug trekantsliberen i hjørnene. 

Nr. 2: Selve gulvet

Nu kan du grov-slibe resten af gulvet med slibemaskinen. Gå systematisk til værks, og bevæg konstant maskinen rundt i forskudte baner, så dit gulv bliver jævnt og pænt. 

Nr. 3: Glat og jævnt gulv

Fjern slibespor ved at anvende et finkornet slibebånd. Husk at støvsug mellem hver slibning. 

Nr. 4: Efterbehandling

Et nyslebet trægulv skal gerne have en efterbehandling. Her har du mulighed for at give det en oliebehandling, lakere det eller sæbebehandle det. 

Risikoen

Inden du går i gang vil jeg anbefale at du overvejer grundigt om det kan betale sig at holde pengepungen i lommen netop her.
Skulle uheldet nu være ude kan det vise sig at blive en meget dyr besparelse, da det er de færreste forsikringer der dækker dit eget renoverings eventyr. og udover denne sikkerhed kommer fagmanden også med en ekspertise og erfaring som kan være svær at finde på youtube.

Som du uden tvivl ved så er et nyt gulv en langt større udgift end at få en ekspert på opgaven, det er sandsynligvis derfor du læser den her artikel. 

What to do. 

Så valget står mellem at gøre det selv og spare nogle tusinde kroner, eller få en fagmand til at ordne det for dig, imens du smider benene op i den anden ende af hytten og kan slappe af, velvidende at skulle der ske noget med gulvet, væggene, paneler eller katten er du i sikre hænder.