En fremtidsfuldmagt er en fuldmagt, som man kan bruges i fremtiden. Bliver man fx fysisk syg, mentalt svækket fx får demens eller andre sygedomme, og ikke selv længere kan handle på dine økonomiske eller personlige forhold, så kan en fremtidsfuldmagt sættes i kraft. Dette gøres ved at, du udvælger en person, som du vil give fuldmagt og som kan handle på dine vegne.
En fuldmægtig person kan være en man har et tæt forhold med og som man holder af. Det kan bl.a. være ens ægtefælle, ens familiemedlem eller en god ven. Det er ofte typisk ens ægtefælle, der bliver valgt som fuldmægtig. Hvis man vil have flere fuldmægtige, kan man også vælge flere.
Når en fremtidsfuldmagt bliver sat i gang, så vil den fuldmægtig person eller de fuldmægtige personer, kunne repræsentere dig og derfor handle på dine vegne.
Fremtidsfuldmagt skabelon
En fremtidsfuldmagt skabelon kan se ud på forskellige måder. Dog indeholder den for det meste altid nogenlunde det sammen.
Den skal nemlig indeholde om man ønsker én eller flere fuldmægtige, som vil hjælpe dig. Den vil også indeholde noget omkring dine økonomiske og personlige forhold dvs. hvad skal dine fuldmægtige kunne hjælpe dig med ift. disse forhold og om de skal hjælpe dig med både økonomiske og personlige forhold eller kun én af dem. Skabelonen vil også indeholde om de fuldmægtige må give gaver eller andre genstande på dine vegne, som du også skal overveje.
Skabelonen er mere uddybende og er man i tvivl om noget, kan man altid få noget hjælp til det.
Hvem skal du vælge?
En fremtidsfuldmagt kan være for alle, da det omhandler ens personlige og økonomiske forhold. Og den sættes først i gang efter en læge har vurderet din tilstand.
Du kan selv vælge, hvem du vil have som fremtidsfuldmægtig, men der er dog få krav. Personen skal være fyldt 18 år og må desuden heller ikke have en fremtidsfuldmagt i gang selv. Personen skal kunne forstå, hvad en fremtidsfuldmagt er samt konsekvenserne af at oprette en fuldmagt og hvad det generelt indebærer.
Man kan både have en primær fremtidsfuldmægtig og en subsidiær fremtidsfuldmægtig. En subsidiær fremtidsfuldmægtig træder i kraft, når den primære fremtidsfuldmægtig står af, som kan være af forskellige årsager. Man kan også flere fremtidsfuldmægtige, som kan handle på ens vegne individuelt eller sammen.
Kontakt en professionel
En fremtidsfuldmagt omhandler følsomme emner dvs. alt fra økonomiske til personlige forhold. Der er mange ting, man skal overveje og kan godt føles som komplekse. Derfor kan man altid kontakte en professionel person og få hjælp til ens egen situation.
Når fremtidsfuldmagt skal skrives, skal man overveje hvem der skal være den eller de fuldmægtige samt hvilke ting, man gerne vil have de handler på. Det skal overvejes grundigt og man skal ikke skynde sig med det.
Inden man tager afsted til en professionel, kan man overveje, hvilke ting man ønsker hjælp til. Ønsker man svar på konkrete spørgsmål eller ønsker man en generel forståelse af en fremtidsfuldmagt?
Et spørgsmål kan fx være, hvem der skal være den eller de fuldmægtige.